Po porodici potrošnja 700€ u PG

Bez autora
Jun 05 2011

Prosječna mjesečna potrošnja domaćinstva u Podgorici iznosila je u prošloj godini 695 EUR. Rezultati ankete o potrošnji u prošloj godini, koja je obuhvatila oko 1,3 hiljade domaćinstava, pokazali su da je prosječna crnogorska porodica trošila mjesečno 588 EUR. U izvještaju Monstata navodi se da su ukupna raspoloživa sredstva u Crnoj Gori prošle godine iznosila 107,7 miliona EUR, od čega je u Podgorici bilo 34,4 miliona EUR. Domaćinstva su najviše prihodovala od zarada i nadnica, u prosjeku 347 EUR, dok je taj iznos u Podgorici bio nešto viši, odnosno 485 EUR. Po osnovu penzijskog osiguranja, prihodi su bili 165 EUR, od poljoprivrede 28, a od imovine pet EUR. Domaćinstva su od malog biznisa u prošloj godini imala prihod od devet EUR, dok su pokloni i dobici donijeli u prosjeku 17 EUR.

Po porodici potrošnja 700€ u PGProsječna mjesečna potrošnja domaćinstva u Podgorici iznosila je u prošloj godini 695 EUR, pokazala je anketa Monstata.

Rezultati ankete o potrošnji u prošloj godini, koja je obuhvatila oko 1,3 hiljade domaćinstava, pokazali su da je prosječna crnogorska porodica trošila mjesečno 588 EUR.

U izvještaju Monstata navodi se da su ukupna raspoloživa sredstva u Crnoj Gori prošle godine iznosila 107,7 miliona EUR, od čega je u Podgorici bilo 34,4 miliona EUR prenosi Analitika.

„Domaćinstva su najviše prihodovala od zarada i nadnica, u prosjeku 347 EUR, dok je taj iznos u Podgorici bio nešto viši, odnosno 485 EUR", saopšteno je iz Monstata.

Po osnovu penzijskog osiguranja, prihodi su bili 165 EUR, od poljoprivrede 28, a od imovine pet EUR. Domaćinstva su od malog biznisa u prošloj godini imala prihod od devet EUR, dok su pokloni i dobici donijeli u prosjeku 17 EUR.

Porodice su najviše trošile na hranu i bezalkoholna pića 191 EUR, zatim na stanovanje, vodu i struju 81, a na prevoz 49 EUR. Odjeća i obuća jedno domaćinstvo koštale su 42, dok se na obrazovanje trošilo u prosjeku deset EUR.

Za alkoholna pića i duvan mjesečno se izdvajalo 18 EUR, dok su izdaci za zdravstvo bili neznatno viši, 19 EUR. Za namještaj, pokućstvo i održavanje stana trebalo je izdvojiti 22 EUR.

Pojedinac je na hranu i bezalkoholna pića u prosjeku potrošio 56 EUR, na stanovanje, vodu i struju 24, na prevoz 15, dok je za odjeću i obuću dao 12 EUR.

Za duvan je jedan član u prosjeku mjesečno izdvajao pet EUR, tek nešto manje nego za namještaj i zdravstvo što ga je koštalo sedam, odnosno šest EUR.

Najviše novca mjesečno u prošloj godini trebalo je izdvojiti za meso, koje je jedno domaćinstvo u Crnoj Gori koštalo 64 EUR, dok je na mlijeko, sir i jaja trošeno 52, a na hljeb i žitarice 32 EUR.

Povrće je jednu porodicu koštalo 24, a voće skoro duplo manje, 13 EUR. Na kulturne usluge i igre na sreću opredijeljivan je po jedan EUR.

U anketi su analizirani podaci o potrošnji i prihodima domaćinstava u Crnoj Gori, zatim o osnovnim elementima lične potrošnje, kao i o nekim važnijim pokazateljima životnog standarda.

Istraživanje pokazuje i osnovne podatke o demografskim, ekonomskim i sociološkim karakteristikama domaćinstava.

„Upitnik je usaglašen sa međunarodnim standardima i preporukama Evropske kancelarije za statisiku, Eurostat i Ujedinjenih nacija (UN) čime se obezbjeđuje međunarodna uporedivost podataka", objašnjeno je iz Monstata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik